Antwerpen wil stadscentrum afkoelen door witte daken te verplichten

Antwerpen wil stadscentrum afkoelen door witte daken te verplichten

Antwerpen – 

Om de opwarming in Antwerpen tegen te gaan wil het stadsbestuur de verplichting opleggen om nieuwe platte daken te voorzien van een lichtkleurige dakbedekking. “Op een dak met zwarte roofing kan op een zomerdag de temperatuur oplopen tot 80 graden, maar bij witte roofing is dat 40 graden”, zegt Mikael Traets van Roof Service Company.

 

“Het is gedaan met de zwarte roofing”, zegt Antwerps schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (Vooruit). “Lichte dakbedekking weerkaatst zo’n tachtig procent van de zonnestralen. Daardoor blijft je woning koeler.” De verplichting van witte roofing is opgenomen in de nieuwe bouwcode van de stad Antwerpen. Die zal gelden voor zowel nieuwbouw als grondige renovaties, op voorwaarde dat een groendak uitgesloten is. De nieuwe bouwcode gaat nu langs een reeks adviesrondes. De maatregel rond de witte daken zal van kracht worden zodra de gemeenteraad zijn goedkeuring heeft gegeven, waarschijnlijk in het voorjaar van 2024.Lees hier alles over de IKO carrara

Wetenschappelijke onderzoeken wezen al langer op de grote temperatuurverschillen tussen de stad en het platteland. Op dagen zonder wind of bewolking kan het in het centrum van een grote stad 8 tot 10 graden warmer worden dan in de vrije natuur. Dat effect is ook merkbaar in kleinere steden, die dan 6 à 7 graden warmer zijn. De reden voor dit verschil tussen stad en platteland zijn de grote verharde oppervlakken en de afwezigheid van groen en water in een verstedelijkte omgeving.

Amerikaanse grootsteden

Enkele jaren geleden namen de Amerikaanse grootsteden New York en Los Angeles al het initiatief om daken massaal wit te laten schilderen. Met het CoolRoofs-programm

a in New York wordt op termijn 550 vierkante kilometer aan daken wit geverfd. Hier was het doel om ervoor te zorgen dat de woningen onder het dak koele

r bleven en de aircokosten konden worden gedrukt. Een studie uit 2014 in Los Angeles stelde dat koelere daken de temperatuur in de steden met zo’n 3 graden kunnen verlagen.

Het is niet zo dat Antwerpen momenteel nog geen witte daken

heeft. Wie zonnepanelen plaatst op een plat dak, wordt sowieso meestal geadviseerd om witte, reflecterende

roofing te leggen. “Antwerpen is zelfs een voorloper

als het om witte daken gaat”, zegt

 

Ronald Michiels van roofingfabrikant IKO. “Door middel van witte en dus reflecterende roofing verhogen mensen het rendement van hun zonnepanelen. Niet alleen de reflectie van het zonlicht zorgt daarvoor, maar ook het feit dat de zonnepanelen koeler blijven.”

Duurder maar duurzamer

Mikael Traets van Roof Service Company promoot al sinds 2013 witte roofing. “Ik moet zelf wel steeds aan mensen uitleggen wat de voordelen zijn, zeker als bewoners zonnepanelen plaatsen”, zegt Traets. “In Antwerpen liggen dus al wat witte daken, onder meer op panden in de Tabakvest en de Oranjestraat. Witte roofing is wel wat duurder. Voor de gewone zwarte roofing betaalt men 7 à 8 euro per vierkante meter. Bij witte roofing is dat 12 euro. Omdat een witte toplaag minder gevoelig is voor hittestress en uv-stralen, is de levensduur wel langer. Omdat er geen grote temperatuurverschillen zijn, houden de naden tussen de roofingstroken ook langer stand.”


Neem contact op met ons voor meer info.

 

Bron:

Sacha Van Wiele – Gazet van Antwerpen – Zaterdag 29 april 2023

Technische fiches verzenden via email