Brandwerendheid

IKO brandwerende dakbanen

IKO besteedt uitzonderlijke aandacht aan de brandwerendheid van haar producten. Zowel onze dakmembranen als de isolatieplaten zijn zo gecreëerd dat ze brandwerend zijn. Met onze roofing en isolatie samen in 1 dakopbouw kiest u dus resoluut voor een brandveilige oplossing.

Brandwerendheid van de IKO roofing membranen

De brandwerendheid van de IKO membranen wordt gerealiseerd door de toevoeging van expandeerbaar grafiet aan de bovenzijde van de inlage. Dit grafiet, van een natuurlijke oorsprong, is uitermate milieuvriendelijk, onoplosbaar in water en werkt als brandvertrager door het specifieke zwel effect. Dit schermt de vlam af en dus ook de hitte, stopt het afdruipen van de coating en beperkt de rookontwikkeling. Het grafiet kent geen uitloging, waardoor het brandvertragende effect met de jaren stabiel blijft.

IKO heeft bovendien een range van zelfklevende dampschermen en onderlagen die het gebruik van de open vlam op het dak tot een minimum herleiden.

Wenst u een volledig vlamvrij geplaatst dak? Ook dat kan met bitumen dakrollen in combinatie van bitumineuze koudlijm en het afwerken van de lasnaden met een heetlucht apparaat.

iko-brandwerende-roofing

Vliegvuurbestendigheid

Een brand kan zowel een interne als externe oorzaak hebben. Vooral bij een brandoorzaak van buitenaf, het zogenaamde vliegvuur, zijn er mogelijkheden om met een dakbedekking binnen een goed geconcipieerd bestek, een bescherming te bieden die de verspreiding van het vuur tegenhoudt of vertraagt. Deze bescherming wordt aangeduid als vliegvuurbestendigheid.

De meeste toplagen in de IKO range voldoen aan de Europese norm voor vliegvuurbestendigheid Broof T1 of T2 (met of zonder gebruik van wind tijdens de testen). De topmodellen zoals IKO carrara, IKO carbon en IKO pantera voldoen aan de 4 Europese testen (inclusief hitte), zodat ze ook onder de strengste brandtesten hun degelijkheid bewijzen.

Brandwerendheid van de IKO enertherm isolatieplaten

De IKO enertherm isolatieplaten hebben weinig of geen rook-ontwikkeling, smelten of druppelen niet. Dit specifieke brandgedrag van onze platen is eigen aan de celstructuur van het schuim. Het lichte gewicht van de platen belast de onderliggende structuur minder bij brand.

Technische fiches verzenden via email