IKO Dakrenovatie voor aparthotel Blankenberge

IKO Dakrenovatie voor aparthotel Blankenberge

Nieuws |


Home Nieuws IKO Dakrenovatie voor aparthotel Blankenberge

Deze maand (maart 2019) in Roof Belgium:

In dit artikel kan u meer lezen over de dakrenovatie van het aparthotel te Blankenberge. Een grootschalig project waarin niet enkel onze IKO producten een rol speelde, maar ook onze diensten zoals; de unieke verzekerde garantie en technische controle.

Dakrenovatie Aparthotel Blankenberge

Op de zeedijk in badstad Blankenberge was het dak van een groot appartementen hotelcomplex aan renovatie toe, vooral omdat de isolatie ontoereikend was geworden voor de huidige eisen.
Adviesbureau Daktoit voorzag in een doordachte aanpak met extra isolatie en een bitumineuze waterdichting en liet meteen ook een deel van de gevels extra isoleren en opnieuw bekleden.

 

Het was voor syndicus Trigon bvba uit Sint-Niklaas geen sinecure om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen, aangezien een deel van de kamers van het gebouw toebehoren aan privé-eigenaars en een deel als hotel wordt gebruikt. Er was al een tijdje onenigheid over de toestand van het gebouw en de isolatiewaarde ervan, maar op advies en door bemiddeling van dhr. André Ulens van adviesbureau Daktoit werd de strijdbijl begraven en werd alle energie en het budget voor een eventuele juridische beslechting geïnvesteerd in een professionele dakrenovatie om alle problemen van de baan te helpen.

Dak met verzekerde garantie

De bestaande bitumineuze dakbedekking was nog grotendeels in goede staat maar het dak was onvoldoende geïsoleerd om te voldoen aan de huidige normen en eisen. Dhr. Ulens liet daarom een maximum aan isolatie aanbrengen, tot zover het technisch mogelijk was zonder extra bouwkundige ingrepen te moeten doen. Doordat D&D dakwerken als IKO erkend dakdekker werkt met alle producten van één en dezelfde fabrikant – IKO in dit geval – werden de werken bovendien uitgevoerd met een verzekerde waterdichte garantie van de fabrikant.

 

Alle IKO-producten zijn immers  naadloos op elkaar afgestemd en zorgen voor een perfecte waterdichting van het platte dak. Het volledige IKO dakpakket, geplaatst door een IKO Certified Contractor en gecontroleerd door de technische dienst van IKO, wordt dan ook gedekt door deze unieke waterdichte verzekerde garantie, waarbij onverhoopte lekkages door
conceptfouten en niet-structurele uitvoeringsfouten eveneens gedekt zijn. De bouwheer ontvangt na de afloop van de werken van de dakdekker een premievrije verzekerde applicatie-garantie zonder afbouwclausule die een schadeloosstelling garandeert van alle kosten die voortvloeien uit het verwijderen, herleveren en herplaatsen van de falende waterdichtingsproducten, alsook de kosten die voortvloeien voor lichamelijke, materiële en/of immateriële gevolgschade.

Vertrouwde dakpartner

Er werd beroep gedaan op dakafdichter D & D Dakwerken uit Melsele, al meer dan 20 jaar een echt familiebedrijf. De zelfwerkende zaakvoerders vader Luc en zoon Christophe Duparcq zijn steeds aanwezig bij alle werken hebben ook hier vijf weken gekampeerd, en dat is redelijk letterlijk te noemen.

Luc: “Wij moesten hier elke dag aan de slag en hebben besloten om voor enkele weken een dakappartement te huren zodat we de verplaatsing van en naar ons bedrijf konden omzeilen. Het resultaat was dat we hier 5 weken lang quasi op een eiland hebben geleefd en enkel buitenkwamen om af en toe wat inkopen te doen. Voordeel was wel dat we geen uren in de file moesten staan en gemakkelijk vroeg konden beginnen en doorwerken zolang nodig. En bij een eventuele regenbui stapten we zo de woonkamer binnen om even koffie te drinken en dan weer verder te gaan.”

“Wij kennen D&D Dakwerken al meer dan 14 jaar en werken bijzonder graag met hen samen.”, vertelt Anke Van den Bergh van Trigon enthousiast. “We hebben al heel wat projecten met hen tot een goed einde gebracht en zijn ook weer zeer tevreden over het werk dat hier werd gepresteerd. Het dak is bijzonder mooi en professioneel afgewerkt, al zal dat weldra minder tezien zijn aangezien de eigenaars het lager gelegen dak gaan voorzien van houten terrasplanken.”

De dakwerken

De oude bitumineuze dakafdichting werd gecontroleerd, schoongemaakt en gerepareerd waar nodig, waarna een 10 cm dikke laag IKO ENERTHERM PIR isolatie met PU-lijm op de ondergrond werd gekleefd. Meer dan 10 cm was niet mogelijk vanwege de onderkant van de aanwezige ramen en deuren. Daar werd vervolgens een dampdrukverdelende en zelfklevende IKO BASE QUADRA op aangebracht. Dit is een waterdichtingsmembraan samengesteld uit polymeer bitumen en een polyester-glas combinatie inlage. De bovenzijde van deze onderlaag is afgewerkt met zand of een wegbrandfolie en de dampdrukverdelende onderzijde is voorzien van een wegbrandfolie of is – in dit geval – zelfklevend.

Als toplaag werd er gekozen voor een gevlamlaste IKO CARBON, een waterdichtingsmembraan samengesteld uit plastomeer (APP) bitumen met brandvertragende eigenschappen en een polyester-glas combinatie (Trilaminaat) inlage. De bovenzijde is afgewerkt met zwart granulaat en de onderzijde is voorzien van een wegbrandfolie, steeds in combinatie met het Turbo noppen profiel. Dit membraan is vliegvuurbestendig, laat een snellere verwerking en een perfecte las toe en is zeer flexibel, ook bij lage temperaturen.

Op het hoger gelegen dak, bovenop de dakappartementen, werd identiek dezelfde dakopbouw gehanteerd maar dan wel met een isolatiedikte van 12 cm. Ondanks dat het verlijmd dakcomplex op wind- en trekkrachten werd gecontroleerd, werd er geen risico genomen wat betreft de aanhechting van de bestaande dakafichting en werden er in de randzones betontegels aangebracht als extra ballast. Er werd bewust niet gekozen voor een grindlaag omdat dat grind als eens durft opwaaien of naar één kant worden geblazen door de hevige kustwind. Bovendien durven de meeuwen ook al eens kleinere grindformaten als noten aanzien die ze dan mee de lucht innemen en laten vallen, soms op koepels die dan beschadigd kunnen worden.

Omdat de gevel van de dakappartementen ook niet geïsoleerd was werd ook hier voorzien in een extra isolatielaag, 7 cm Enertherm verkleefde gevelisolatie die vervolgens werd bekleed met Equitone Tectiva vezelcement gevelbekleding van Eternit. Elk paneel bezit het primitieve karakter van het originele, in de massa gekleurde vezelcementmateriaal. Op dit project werd er gekozen voor de beige variant. Dankzij het bijzondere productieproces is ieder paneel uniek in zijn afwerking en in zijn kleurschakering, waardoor opmerkelijke gevels kunnen worden gebouwd. De sterke en stijve platen zijn door-en-door gekleurd en brandveilig (niet-ontvlambaar, nietbrandverspreidend). Ze zijn bovendien geluidsisolerend en bestendig tegen uiteenlopende temperaturen.

Werken op grote hoogte in stevige wind

“We zijn best trots op dit project al was het niet altijd even evident.”, besluit Christophe Duparcq.
“Het werken op  hoogte had wat praktische gevolgen. Een kraan zetten op de zeedijk is niet zo voor de hand liggend en we hebben dan bij aanvang ook al het materiaal en materieel dat we nodig hadden in één keer naar boven moeten brengen en enkele weken later opnieuw een kraan laten komen om het afval en het overschot aan materiaal weer naar beneden te transporteren.
Dat vroeg dus een doordachte aanpak en zorgvuldige planning. Het werken op deze hoogte deed ons natuurlijk ook rekening houden met de vaak sterke zeewind, die de vlotte plaatsing soms bemoeilijkte en ook zorgde voor een verhoogd gasverbruik van ca. 25 %.”

 

Bron: Roof Belgium
Editie: maart 2019

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze website.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.