Kent u het verschil tussen een warm, een koud en een omgekeerd plat dak?

Kent u het verschil tussen een warm, een koud en een omgekeerd plat dak?

Nieuws |


Home Nieuws Kent u het verschil tussen een warm, een koud en een omgekeerd plat dak?

Er zijn verschillende soorten platte daken. De dakopbouw bepaalt of we spreken over een warm, een koud of een omgekeerd plat dak. Het belangrijkste onderscheid is de plaats waar de isolatie zich bevindt ten opzichte van de dakconstructie en de dakbedekking. Dat heeft belangrijke gevolgen voor de levensduur van het dak. In dit artikel ontdekt u wat het verschil is en wat de voor- en nadelen zijn van elke bouwmethode.

Nieuwe woningen vooral met warm plat dak

De meeste nieuwe woningen in Belgïe hebben vandaag een warm plat dak. Bij deze dakopbouw wordt de isolatie boven de dragende structuur bevestigd, op het dampscherm. Daarop komt dan nog de dakbedekking.

Isolatie en dakconstructie optimaal beschermd

Een warm dak heeft belangrijke voordelen voor de levensduur van het dak. Dat komt omdat zowel het isolatiemateriaal als de volledige dakconstructie optimaal beschermd worden tegen de invloeden van buitenaf. Daardoor is het dak minder gevoelig voor uitzetten en krimpen en dat verkleint de kans dat de dakbedekking kan scheuren of barsten.

Bij een warm dak wordt het isolatiemateriaal aan beide kanten beschermd:

  • De dakbedekking beschermt de isolatie tegen regen, wind en andere weersomstandigheden.
  • Een dampscherm beschermt de isolatie tegen vocht dat in de woning ontstaat.

Deze ‘warme’ dakopbouw geeft u de garantie dat het dak lang meegaat en ook de isolatiewaarde optimaal blijft.

Een koud dak heeft enkele grote nadelen

Bij een koud dak zit de isolatie onder of tussen de dragende balken. Daarop komt de dakbedekking. Deze manier om een plat dak te plaatsen heeft heel wat nadelen. Daarom gaat de voorkeur meestal uit naar warme of omgekeerde daken.

Twee grote nadelen van een koud dak:

  1. Het timmerwerk zit tegen de dakbedekking en wordt daardoor amper beschermd tegen temperatuurschommelingen. Daardoor kan de hele dakconstructie veel meer uitzetten en inkrimpen waardoor de dakbedekking kan scheuren en barsten.
  2. Ook al kan er een dampscherm geplaatst worden onder de isolatie, het blijft erg moeilijk om bij deze opbouw voor voldoende ventilatie te zorgen. Daarom zijn koude daken gevoelig voor condensatieproblemen en kan de houten dakconstructie rotten.

Omgekeerd dak is soms een voordelige oplossing

Bij een omgekeerd dak draaien we de volgorde van een warm dak om. Hier komt dus de isolatie boven op de dakbedekking. Deze dakopbouw wordt soms gebruikt voor dakterrassen en voor platte daken die vaak belopen worden. Ook voor een renovatie heeft deze dakopbouw soms voordelen ten opzichte van een warm dak.

Ballastlaag nodig

De isolatie komt bij een omkeerdak dus boven de dakbedekking. Het is logisch dat dit enkel mogelijk is met isolatie die speciaal daarvoor ontwikkeld is. Zo moet dit materiaal onder meer heel drukvast zijn. Bij deze opbouw dient u ook altijd nog een ballastlaag te voorzien op de isolatie. Dit kan een laag zijn die bestaat uit grind, tegels, keien, … Deze laag dient om de isolatie te beschermen tegen verwering én om alles op zijn plaats te houden.

Dak renoveren zonder ingrijpende werken

Deze omgekeerde dakopbouw heeft vooral voordelen als u een dak wil renoveren of extra isoleren. Zeker als de bestaande dakbedekking nog in goede staat is, kan een omgekeerd dak een voordelige oplossing zijn.  Bij een omgekeerd dak dient u immers de dakbedekking niet te vervangen en kan u de isolatie gewoon op het bestaande dak plaatsen. Zo renoveert u een dak zonder ingrijpende werken.

Nadelen van een omgekeerd plat dak

Een omgekeerd dak heeft ook enkele nadelen. Zo mag de isolatielaag niet boven de dakrand uitsteken en moet de dakconstructie het extra gewicht van de ballastlaag kunnen dragen.

Maar ook verliest een omkeerdak meer warmte zodat u dikker moet isoleren voor hetzelfde rendement. Om vochtproblemen te vermijden dient de helling van dit dak ook groter te zijn.

In de meeste gevallen is een warm dak de ideale manier om een duurzaam plat dak te plaatsen. De hele constructie wordt bij deze bouwmethode goed beschermd tegen vocht van buiten en van binnen. Een omgekeerd dak biedt in bepaalde gevallen een oplossing, zeker voor het renoveren of het extra isoleren van een plat dak.

Inscrivez-vous à notre lettre d'information et restez informé de tous les avantages.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.