Nieuw Cronos-gebouw met grijze bitumineuze dakafdichting

Nieuw Cronos-gebouw met grijze bitumineuze dakafdichting

Nieuws |


Home Nieuws Nieuw Cronos-gebouw met grijze bitumineuze dakafdichting

Op de Antwerpse linkeroever verrijst tegen 2023 een nieuwe site met 66.500 vierkante meter kantooroppervlakte. Campus West, zoals de site zal heten, is daarmee het tweede grootste kantorenterrein van Antwerpen na Post X. IT-bedrijf Cronos is alvast het eerste bedrijf dat zich er zal vestigen in een gebouw dat oorspronkelijk van een zinken dak zou worden voorzien maar uiteindelijk werd afgedicht met een bitumineus dakpakket met witte afwerkingslaag.

Op de voormalige site van Gazet van Antwerpen op de Antwerpse linkeroever, naast het huidige Mediahuis, komt 66.500 m² nieuwe kantoorruimte. Het project kreeg de naam Campus West en wordt de tweede grootste kantorensite van de havenstad. De Lierse projectontwikkelaar Groep Bouwen kocht de terreinen van ongeveer 7 hectare op Linkeroever in 2015 van De Vlijt en koos voor deze locatie vanwege haar strategische ligging naast één van de drie belangrijkste knooppunten van de toekomstige Oosterweelverbinding. Om al deze nieuwe, flexibele en moderne kantoren uit te tekenen binnen een strak stedenbouwkundig kader, werd beroep gedaan op POLO Architects uit Antwerpen. De opdrachten van dit bekend bureau voor stedenbouw, architectuur & interieurvormgeving zijn zeer uiteenlopend van aard: van stedenbouwkundige studies, residentiële projecten, kantoren, scholen tot commerciële en industriële projecten – zowel nieuwbouw als renovatie, zowel privateals gemeenschapsprojecten. Langs de Katwilgweg komen drie kantoorgebouwen van telkens 6.500 m² terwijl er langs de Blancefloerlaan 7.000 m² en 10.000 m² kantoren worden opgetrokken. Daarnaast komen er nog driemaal 5.000 m² labo-kantoor-atelier op de kmo-zone langs het binnenplein. Op het binnenplein komt ook nog een tijdelijk parkeergebouw, dat op termijn nog plaatsmaakt voor 15.000 m² bijkomend labo-kantoor-atelierruimte.

Cronos als eerste huurder

“Tussen de kantoren komt een groene ruimte van 20.000 vierkante meter en is er ruimte voor buitenactiviteiten, foodtrucks en een outdoor-auditorium met meer dan 200 plaatsen.”, aldus de architect.”

Voor de realisatie van het project heeft Groep Bouwen zo een 150 miljoen euro geïnvesteerd. De bedoeling is dat de kantoren in de portefeuille van het bedrijf blijven en dat andere bedrijven de kantoren kunnen huren. Het ITbedrijf Cronos is alvast het eerste bedrijf dat zich er zal vestigen. Het bedrijf heeft op dit moment meer dan 5.000 medewerkers, waarvan de meeste op dit moment in Kontich werken. Cronos ziet het kantoor op Campus West als een poort naar Oost- en West-Vlaanderen en het potentieel aan IT’ers dat daar aanwezig is.

Cronos, dat bij het grote publiek nauwelijks bekend is, werd in 1991 opgericht door Jef De Wit die, lang voor het internet ontstond, aanvoelde hoe technologie ons leven en werk zou veranderen. Enkele jaren later leerde hij Dirk Deroost kennen, die toen CEO was van Oracle België. Samen hebben ze nu het grootste IT-bedrijf van ons land met ruim 560 miljoen euro omzet, verspreid over 350 bedrijven.

Van zink naar bitumen

Het gebouw waar Cronos weldra haar intrek zal nemen heeft een totale oppervlakte van 10.400 m², waarvan 6.400 m² kantoren en 4.000 m² parking, en telt 3 niveaus. Wat ons natuurlijk vooral interesseert is de ca. 2500 m2 grote dakstructuur: een houten dak vervaardigd uit gelamelleerde liggers en een houten dakbeschot (dubbele houten onderdakplaat OSB, totale dikte 44mm) met daarop een PIR-isolatie en een bitumineuze dakafdichting. Net zoals de gevelbekleding werd uitgevoerd in zink met geschrankt patroon, was het oorspronkelijk ook de bedoeling om een zinken dakafdichting te voorzien, maar dat werd in overleg met de architect en algemene aannemer Van Laere omgezet naar een duurzame traditionele warmdakopbouw met een bitumineuze afdichting.

Niet evidente dakstructuur

Voor aannemer van dichtingswerken ATAB was het geen evidente opdracht, gezien de bij momenten bijzonder moeilijke omstandigheden waaronder de traditionele plat-daktoepassingen moesten worden aangebracht.

“Het was een beetje onder het motto: een plat dak is niet altijd even plat.”, aldus Cris Coussens, Operations Manager bij ATAB. “Het dak is namelijk opgebouwd uit 10 piramides met ruitvormig grondvlak en 8 piramides met een 3-hoekig grondvlak. De beide zijkanten worden opgevuld met in totaal 4 halve piramides. Tussenin lopen dan ook nog eens diagonaal over de structuur ca. 560 lm goten met de nodige afvoerpunten.”

Bovenop de houten dakvloer werd eerst een losliggende PEfolie geplaatst als dampscherm en vervolgens een laag Enertherm ALU in een dikte van 160 mm. IKO enertherm ALU is een 100 % CFK’s, HCFK’s of HFK’s -vrije isolatieplaat met een kern uit hard polyisocyanuraat schuim, bekleed aan beide zijden met een meerlaags gasdicht aluminium complex. Deze isolatie werd samen met de bitumineuze onderlaag IKO base P3 T/F 10m mechanisch bevestigd is in de ondergrond, van de onderlaag werden de naden nadien dichtgelast.

Voor de toplaag viel de keuze op de Powergum 4 AW/F, gevlamlast op de onderlaag. Dit is een waterdichtingsmembraan samengesteld uit plastomeer (APP) bitumen met brandvertragende eigenschappen en een polyester-glas combinatie inlage. Deze toplaag is voorzien van een grijze afwerking die speciaal voor deze toepassing werd gemaakt.

Ook alle goten werden – in een compact uitvoering – in de structuur geïsoleerd en voorzien van een tweelaagse waterdichting, bestaand uit een IKO base Stick T/SA 15m x 1,08m onderlaag en een gevlamlaste Powergum 4 AW/F toplaag.

Diverse uitdagingen op esthetisch en technisch vlak

Het was zeker geen standaard dak om te maken, noch op esthetisch vlak, noch op technisch vlak.

“Omdat een deel van de dakvlakken zichtbaar is van op afstand, werd er in overleg met de architect een legpatroon besproken en werd er ook vooraf vastgelegd hoe de overlappingen tussen de dakbanen zelf moesten verlopen en hoe de aansluitingen tussen de verschillende dakvlakken (3-hoek vlakken) gerealiseerd moesten worden.”, aldus de ATAB werfleider Hans Jappens. “Op technisch vlak werden we geconfronteerd met een behoorlijk complexe manier van verzagen van de isolatie om de 3-hoekige zijvlakken van alle piramides op een correcte manier te kunnen isoleren. Bovendien werd de eigenlijke vorm van de goten in hoofdzaak gerealiseerd door de correcte versnijding van de isolatie, waarbij rekening moest worden gehouden dat er voldoende aansluiting was op de isolatie in de gootstructuur, dit om koudebruggen te vermijden.”

De verwerking van de isolatie en de dichting op dit soort schuine dakvlakken is op zich al geen sinecure, in het bijzonder wat betreft het vlamlassen van de eindlaag.

“En als kers op de taart moesten er ook nog behoorlijk wat uitvoeringsdetails professioneel worden afgewerkt ter hoogte van de aansluiting van de beglazing in het dak. Een aantal van de zijvlakken van de piramides zijn namelijk voorzien van een aluminium lichtstraat, die als het ware helemaal in het dakvlak zijn ingewerkt, wat de nodige aandacht en grote zorg vereiste bij de realisatie van de aansluiting tussen het dakpakket en de aluminium structuur.”, besluit technisch commercieel adviseur Willem Bosman.

Bron: Roof Belgium – mei 2019

WordPress › fout

Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze website.

Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.