Wanneer en waarom kiezen voor een vlamvrij daksysteem?

Wanneer en waarom kiezen voor een vlamvrij daksysteem?

Nieuws |


Home Nieuws Wanneer en waarom kiezen voor een vlamvrij daksysteem?

Bij roofing denken de meeste mensen automatisch aan het branden van bitumen dakbanen op een plat dak. Dat is inderdaad ook nu nog steeds de meest gekozen plaatsingsmethode. Toch zijn er ondertussen ook daksystemen op de markt die u kan plaatsen zonder vlam. Er bestaan zowel zelfklevende dakrollen als dakrollen die u met lijm op het dak kan hechten. Ook is er roofing die u mechanisch kan plaatsen met behulp van schroeven. Deze vlamvrije systemen hebben het voordeel dat ze 100% veilig te plaatsen zijn, zonder brandgevaar. In bepaalde situaties is dat een must.

Wanneer is een vlamvrij daksysteem de beste optie?

Het spreekt voor zich dat bij vlamlassen de veiligheid een belangrijk aandachtspunt is. Geregeld lezen we in de krant dat werken aan het dak brand hebben veroorzaakt. Dat is soms wel het geval als een doe-het-zelver met weinig kennis en ervaring zich waagt aan deze klus. Maar ook voor een doorwinterde professional is het in de volgende gevallen aangewezen om te kiezen voor een vlamvrij daksysteem:

    • Veiligheid garanderen: Het is zelfs voor een professionele dakdekker niet altijd eenvoudig om het brandgevaar in te schatten. Zeker bij de renovatie van een bestaand dak kan u vaak beter het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor een plaatsing zonder vlam. Ook bij werken aan zones van een dak met een hoger brandrisico is de keuze om te werken zonder vlam een goede optie.
    • Verplichting: In een aantal gevallen komt het voor dat een aannemer zelfs verplicht wordt om een dak te installeren zonder vlam. Dat is bijvoorbeeld het geval bij sommige aanbestedingen van de overheid en bij bepaalde types van gebouwen, zoals ziekenhuizen, labo’s en binnen de petrochemie.

In beide gevallen kan de dakdekker volledig vlamvrij bitumineus werken door beroep te doen op zelfklevende membranen, koudlijmen of mechanisch bevestigde systemen. Voor elk van deze oplossingen heeft IKO een geschikt membraan of systeem in het productengamma.

Zelfklevende dakmembranen of koudlijm

Zoekt u naast extra veiligheid ook snelheid en een gemakkelijke plaatsing? Dan zijn dakrollen die u kan verlijmen of zelfklevende dakmembranen de perfecte oplossing.

Bij koudlijmsystemen verlijmt u het bitumen dakmembraan op het dakoppervlak. Er zijn zowel onder- als toplagen die u met lijm kan bevestigen. Zo kan u bijvoorbeeld op een houten ondergrond met IKO powergum 4 T/MMP een plat dak helemaal waterdicht maken met slechts één enkele toplaag.

Een andere optie is om te kiezen voor zelfklevende dakrollen. Het IKO secura dakmembraan is bijvoorbeeld een zelfklevend éénlaags dakdichtingssysteem.

Altijd vlamlassen op beton

Wilt u volledig vlamvrij roofing plaatsen? Dan kan dat niet op een ondergrond van beton. Dit materiaal is nooit helemaal proper en droog genoeg om een perfect resultaat te bekomen met koude verlijming of met zelfklevende dakrollen. Op beton is een perfect resultaat enkel te verkrijgen door de roofing te branden.

Opgelet met koudlijm in windgevoelige regio’s

Doordat koudlijm een relatief lange uithardingstijd heeft, is de windweerstand van dit type daksysteem tijdens en na de plaatsing beperkt. Het is dus aangewezen om maatregelen te treffen om voldoende windweerstand te garanderen totdat de koudlijm volledig is uitgehard.  Laat u hierbij bijstaan door een professional, check de windlastberekeningstool van IKO.

Mechanisch bevestigde dakrollen

Bij mechanische bevestigingsmethodes wordt de dakbedekking met schroeven en drukverdeelplaatjes vastgezet. Er kan gekozen worden voor een gedeeltelijk of voor een volledig mechanisch systeem. Naast veiligheid heeft een volledig mechanisch systeem het voordeel dat bij een eventuele afbraak alle materialen van het dak eenvoudig van elkaar te scheiden zijn.

De IKO membranen met TECNO aanduiding zijn membranen die ontwikkeld werden voor mechanische bevestiging. Zij hebben een extra brede overlap van 12 cm die u kan lassen of föhnen met hete lucht.

Wilt u weten welk daksysteem voor uw situatie perfect is?

Lijm heeft minder kleefkracht als het buiten koud is. Bij een temperatuur onder 5°C is het daarom aangewezen om dakbanen mechanisch te bevestigen of een brander te gebruiken. Ook als het dak vochtig is, geniet vlamlassen de voorkeur. Deze methode is minder temperatuur- en vochtgevoelig. De hitte van de vlam droogt het dakoppervlak voordat de dakbanen zich op het dakoppervlak hechten. Vochtinsluiting dient u bij het plaatsen van elk plat dak te vermijden.

Vlamvrije daksystemen hebben belangrijke voordelen. Ze zijn veiliger en zelfklevende of koudgelijmde dakmembranen zijn daarnaast snel en eenvoudig te plaatsen. Bij mechanisch bevestigde dakmembranen kan u na afbraak alle materialen makkelijk scheiden. Het is echter niet altijd mogelijk om vlamvrij te werken. Wij helpen u graag bij het maken van de beste keuze. U kan hiervoor terecht bij de dakopbouwtool op de website van IKO.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle voordelen

This field is for validation purposes and should be left unchanged.